MJÖLKKOR

För ca 12 000 år sedan så började människan att tämja nötkreatur. Uroxen ("Auroch") - som tamboskapen härstammar från - är dessvärre utdöd.

Nötkreatur har alltid ansetts vara värdefulla för människan. De användes förr som valuta vid handel. 

Man upptäckte så småningom att när korna fick en kalv så producerade hon mer mjölk än vad kalven drack, och man kunde då ta till vara på överskottsmjölken. Man avlade även fram kor som producerade mer mjölk.

Under de senaste 50 åren så har efterfrågan på mejeriprodukter ökat dramatiskt. Eftersom kor bara producerar mjölk när de har kalvat så måste korna hållas ständigt dräktiga för att möta efterfrågan.

För att hålla uppe mjölkproduktionen så insemineras korna varje år. Ingen tjur behövs bland korna. Många kor dör som oskulder trots att de fött 10 kalvar.

Efter att kon har kalvat så separeras hon från kalven för att så mycket som möjligt av mjölken skall kunna tas tillvara. Kalven matas med mjölk eller mjölkersättning.

Eftersom kor är sociala flockdjur så kan detta vara påfrestande och stressande för djuret.
Kon kommer  dock till slut till samma instinktiva insikt som hon hade gjort i vilt tillstånd - nämligen att kalven har dött - och hon inväntar sin nästa dräktighet.

Enligt jordbruksverket så skall kor hållas på bete i 60-120 dygn per år beroende på var i Sverige de befinner sig. För tjurar finns inget krav på bete.

Vad kan jag göra?

Försök att köpa din mjölk från gårdsbutiker där du kan se att kalvarna går tillsammans med korna.

Mjölk används för att producera väldigt många produkter som efterfrågas flitigt i vårt konsumtionssamhälle.  Ju högre efterfrågan är på dessa produkter desto högre produktionskrav ställs på mjölkbönderna, vilket i slutändan tär på våra mjölkkor.

Om du minskar din konsumtion av mejeriprodukter så  minskar de ekonomiska incitamenten för massproduktion av mjölk.

Vad kan vi göra?

Djurskyddslagstiftningen och Jordbruksverkets riktlinjer måste skärpas avsevärt så att boskapsdjuren får ett så naturligt liv som möjligt innan de kommer människan till gagn, oavsett hur stor efterfrågan är eller hur dyrt ett mjölkpaket blir.

Frågor på det?