Grisar

Våra tam- och slaktgrisar härstammar från ett vildsvinssläkte som människan började tämja för ca 9 000 år sedan.

Grisar har traditionellt sett hållits som boskap utomhus där de fått ströva runt i skogen kring gården, eller på åkrar där de gödslat jorden för kommande år.

Majoriteten av Sveriges grisar lever idag hela sina liv inomhus på cementgolv med halm. Detta ger ofta upphov till liggsår bland suggorna.

Dagen slaktgrisar är framavlade för att bli så feta som möjligt och föda så många kultingar som möjligt.

I grisens naturliga miljö så skriker en kulting högt om den råkar komma under suggan varpå hon reser sig direkt.

Vid uppfödning så är suggan oftast för fet, kultingarna för många, och båset för litet för att detta skall kunna ske, och många kultingar kvävs under suggan.

Normalt avvänjs kultingarna gradvis från mjölk av suggan under en period på upp till 15 veckor. I Sverige avvänjs kultingarna efter ca 4 veckor för att suggan snabbt skall kunna bli gravid igen och effektiviteten på köttproduktionen ökas.

Grisar har mycket energi, men blir ofta understimulerade i sina boxar. Detta leder till beteendestörningar där grisar börjar bita och tugga på varandra.

Cirka 6 000 grisar slaktas varje dag i Sverige. På grund av hög efterfrågan så är det inte tillräckligt effektivt att avliva djuren en och en på ett lugnt sätt.

Grisarna sänks därför ned i ett schakt fyllt med koldioxid. Inandning av denna koncentrerade gas är smärtsamt för luftvägarna.

I schaktet får grisarna panik och kan göra illa varandra i sina försök att klättra upp, innan de till slut kvävs och blir medvetslösa.

Vad kan jag göra?

Du kan kraftigt reducera din konsumtion av produkter som kräver massproduktion av grisar. 

Välj godis som innehåller pektin istället för gelatin.

Om du skall köpa fläskkött, köp från en gård som håller grisarna utomhus och som kan intyga att djuren avlivas på ett riktigt sätt, exempelvis med hjälp av bultpistol.

Vad kan vi göra?

Utomhusvistelse måste bli mer än ett , det måste bli ett lagstadgat krav från Jordbruksverket.

Från Jordbruksverkets hemsida:

"En viktig del i regeringens livsmedelsstrategi är att reglerna för uppfödning av grisar ska vara utformade så att de stödjer målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja med ökad produktion."

Konkurrenskraft gentemot EU och ökad produktion är inte förenligt med förbättrad djurhållning.

Frågor på det?